"Demi memenuhi selera manusia sanggup melakukan apa sahaja untuknya dari mencipta, memasak, membeli malah mengembara seluruh alam untuk menikmatinya"


~~~~Saya juga tidak terkecuali, mengubahsuai resipi yang diperolehi dan memasak dengan gaya dan cara yang tersendiri kerana saya percaya tiada peraturan dalam dunia masakkan ini. Memasakkan merupakan satu seni yang tiada peraturan betul atau salahnya. Setiap orang mempunyai cara dan gaya tersendiri untuk menghasilkanya dari 1 bahan ia boleh di pelbagaikan kepada 1001 rasa, mengikut air tangan, kreativiti dan citarasa mereka. ~~~~~~

Tuesday, August 17, 2010

Masak Ompak



Ompak???? pelik je bunyinya........... hemmm tapi ia sangat lazat terutamanya bagi pengemar masakan berasaskan ikan.  Ikan yang menjadi pilihan dan yang paling sesuai adalah ikan tongkol. Ompak ini merupakan satu-satunya resipi warisan dari keluarga sebelah mak saya. Ia juga boleh dikatakan masakan tradisi keluarga kami sahaja, kerana tidak pernah dilakkan oleh orang lain di kampung saya walaupun rupanya hampir sama tapi rasanya berbeza.
Susun daun kunyit di bahagian bawah periuk
Susun ikan
Ikan yang diperap bersama cili


Dengan itu saya dengan sendirinya mengiktiraf ia menjadi resipi warisan keluarga saya. Ia di hasilkan oleh keluarga sebelah mak saya yang berasal dari padang indonesia. Menurut sejarahnya arwah datuk saya telah datang ke malaysia ketika beliau berusia 12 tahun bersama bapanya. Beliau berkawin dengan nenek saya warga negara malaysia. Dan datuk telah mengajar resipi ini kepada nenek saya. bergitulah kata emak saya.Apa istimewanya masakan ini ia berkhasiat selain mampu membuka selera.
Tutup ikan dengan daun kunyit dan masak di atas api yang sederhana

Bahan-bahanya:
  1. Ikan Tongkol (Dibersihkan)
  2. Cili kering ( direbus)
  3. Halia
  4. Kunyit
  5. Bawang putih
  6. Daun Kunyit 
  7. Asam keping
  8. Garam
  9. Bahan Perasa 
  1. Cili kering, halia, bawang putih dan kunyit di blander
  2. Ikan dibersihkandan dipotong ikut kesesuaian
  3. Letakan di ikan dalam besin  dan tuangkan bahan yang diblander( Gaul rata)
  4. Masukan garam dan asam keping  perap selama 2 jam
  5. Daun kunyit dipotong dan disusun di dalam periuk seperti pengalas
  6. Susun ikan diatas daun kunyit dan tuangkan kuah cili tadi tutup dengan daun kunyit
  7. Masukan sedikit air sehingga menutupi ikan
  8. Masak diatas api yang sederhana tambahkan bahan perasa 
  9. Masak sehingga kering seperti rendang

No comments:

Post a Comment