Ikan Patin Masak Tempoyak |
Masak tempoyak merupakan salah satu masakan tradisi orang pahang. Masak tempoyak kami berbeza dengan dorang negeri sembilan atau perak. Ia juga masakan ABC sungguh mudah tapi tiadak semua orang dapat menghasilkan rasanya yang benar-benar sedap. Dalam keluarga kami semuanya boleh memasak tempoyak ini tapi bagi saya rasanya memang sama sekali tidak sama. Dan dalam hal ini hanya seorang sahaja yang berjaya memasak masaktempoyak yang membuatkan saya makan dengan berseleran sekali iaitu kakak ipar ipar saya ianya benar-benar menepati citarasa saya.Masakan tempoyak ini sangat simple dan mudah....
Bahan-bahanya:
- Tempoyak ( biasanya tempoyak masam)
- Cili padi
- Kunyit hidup
- Air
- Garam
- Daum kesum @ kantan @ kesin( sejenis pokok hutan macam daun kunyit)
- Ikan ( biasanya ikan sungai seperti patin dan talipia)
- Ramapai ( biasanya kami akan mencampurkan nya dengan ubi keledek, ubi kayu, keladi, timun, terung atau bendi)
No comments:
Post a Comment